De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo heeft de Bookspot Literatuurprijs in de categorie fictie gewonnen, zo maakt de jury van de prijs donderdag bekend in de bibliotheek van Den Haag. De prijs werd uitgereikt door Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs.

Dit jaar werd de Bookspot Literatuurprijs voor het eerst ook uitgereikt aan het beste non-fictieboek. Deze titel werd gewonnen door De avant-gardisten, een boek over revolutionaire Russische kunstenaars in de eerste helft van de twintigste eeuw, van Sjeng Scheijen.

Online boekwinkel BookSpot, de partner van de prijs, reikt voor beide boeken een bedrag van 50.000 euro uit. De andere genomineerde auteurs krijgen ieder een bedrag van 2.500 euro.

In 2018 ontving Tommy Wieringa de prijs voor het fictieboek De heilige Rita. Het jaar daarvoor won Koen Peeters met De mensengenezer, toen de prijs nog de ECI Literatuurprijs heette.

Otmars zonen van Peter Buwalda won op 6 november de BookSpot Lezersprijs. Een jury van vijftig lezers uit Nederland en Vlaanderen beloonde zijn boek met een bedrag van 10.000 euro, beschikbaar gesteld door de online boekwinkel.