Tommy Wieringa is niet te spreken over de boeken van Jochem Myjer. De auteur heeft zelf niet de juiste fantasie voor het schrijven van een kinderboek, maar vindt Myjers boekenreeks De Gorgels een ondergrens, vertelt hij woensdag in Pauw.

"Ik verbied mijn kinderen niets, ik vind dat ze alles mogen lezen wat ze willen, als ze maar lezen", reageert Wieringa op de opmerking van oud-D66-voorman Alexander Pechtold dat Myjer kinderboeken maakt "die gevroten worden".

"De Donald Duck, het maakt me niet heel veel uit. Maar er is toch wel een zekere ondergrens, zoals de kinderboekenreeks De Gorgels en Geronimo Stilton. Ik neem mijn kinderen niets af. Ik frons mijn wenkbrauwen en dan verstop ik het."

Wieringa is zelf ook benaderd om een kinderboek te schrijven. "De vraag is mij gesteld", antwoordt Wieringa als hem wordt gevraagd of hij niet zelf aan een kinderboek moet beginnen. "Ik heb alleen geen fantasie die die richting opgaat. Ik zou het heel graag willen. Ik zou dolgraag Roald Dahl-achtige verhalen schrijven."

"Echt goed geschreven kinderboeken zijn er niet heel veel", aldus de 52-jarige auteur. "Daar moet je toch wel goed naar zoeken." Volgens Wieringa, die zelf jonge kinderen heeft, is Lampje van Annet Schaap "een heel goed boek".

Myjer reageert op Twitter sportief op de uitspraken van Wieringa: "Als mijn kinderen volwassen literatuur gaan lezen, ga ik ze stimuleren (!) om Joe Speedboot van Tommy Wieringa te lezen. Een van mijn lievelingsboeken."

Wieringa noemt boekenreeks De Gorgels 'ondergrens van kinderboeken'
1
Wieringa noemt boekenreeks De Gorgels 'ondergrens van kinderboeken'