Claudia de Breij, die dit jaar op de publieke omroep de oudejaarsconference mag verzorgen, heeft 'democratie' als hoofdthema gekozen. De cabaretière vindt dat "de veilige ruimte tussen veilige meningen kleiner lijkt te zijn geworden".

"We moeten met elkaar in gesprek blijven", vertelt De Breij woensdag in De Wereld Draait Door. "De veilige ruimte tussen veilige meningen lijkt kleiner te zijn geworden, de democratie is valer geworden."

De cabaretière, die de conference voor de tweede keer verzorgt, zegt "niets anders gewend te zijn dan vrede en vrijheid". "Maar als je naar de geschiedenis kijkt, dan zie je hoe fragiel dat tijdvenster is. Dat heb ik me niet eerder gerealiseerd."

De Breij heeft haar voorstelling inmiddels gerepeteerd in meerdere try-outs. "De eerste duurde 2,5 uur, terwijl ik op oudejaarsavond er maar 1,5 van mag maken. Er valt dus veel af, ik heb al een aantal darlings moeten killen."

Nieuwsonderwerpen die tijdens de conference aan bod komen, zijn onder meer het tekort aan geld voor het onderwijs en de boerenprotesten.

Vorige conference van De Breij door ruim 2 miljoen mensen bekeken

De conference van De Breij in 2016 werd opgenomen in het Oude Luxor in Rotterdam en werd destijds door 2,12 miljoen mensen bekeken. Die van afgelopen jaar door Marc-Marie Huijbregts was goed voor 1,5 miljoen kijkers. Het was de minst bekeken oudejaarconference sinds 2010.

De NPO-oudejaarsconference is de laatste jaren door verschillende cabaretiers verzorgd. Youp van 't Hek, Theo Maassen en Herman Finkers waren eerder te zien bij de publieke omroep.