Henk Schiffmacher heeft talloze tatoeages gezet in zijn leven, maar verbaast zich nog steeds over sommige keuzes van zijn klanten.

"Dan zie ik iemand die zich laat tatoeëren als een Mexicaanse gangster, maar die gast slaat nog niet eens een deuk in een pakje boter! Of ze zien eruit als een Japanse maffioso, terwijl ze nog niet eens het vel van een pudding kunnen afscheuren. Dat is toch lachwekkend?", aldus de legendarische tatoeëerder in een interview in Panorama.

De 67-jarige Schiffmacher vindt niet alleen sommige ontwerpen vreemd: ook de plek waar mensen getatoeëerd willen worden, wekt vaak verbazing bij hem op. "Vroeger was het zo dat je pas je nek of handen vol zette omdat je verder geen plek meer had. Nu draaien ze het om en zetten ze hun eerste tattoo in hun nek of op hun handen."

Schiffmacher, die de afgelopen tijd met uiteenlopende gezondheidsklachten kampte, ontvangt steeds minder klanten. Mede omdat zijn ogen slechter worden, maar ook omdat hij de huidige tatoeagetrends niet altijd begrijpt: "Kijk, vroeger waren tattoos nog hele simpele tekeningen. En dat niet alleen: je zag ook meteen wat ze daarmee wilden zeggen. Dat ze van God hielden, van wijven, of dat ze juist een vechtersbaas waren."

"Met de tattoos van nu is dat haast onmogelijk. Ze stapelen maar op elkaar. Echt, dat vind ik zo zonde. Want daardoor kun je niet eens meer zien wat voor tattoo ze nu precies hebben."