De Vlaamse cabaretier Urbanus liet eind jaren zeventig zijn artiestenachternaam Van Anus vallen op advies van de in 2015 overleden Nederlandse dichter, zanger en tekstschrijver Drs. P. Dit vertelt de komiek maandag in gesprek met het AD.

"U mag me ook prins Laurent noemen. Maar Van Anus - dat is niet meer, hè?", aldus de zeventigjarige Urbain Joseph Servranckx, de echte naam van de cabaretier. "Toen ik succes kreeg in Nederland, liet ik op advies van Drs. P die achternaam weg. Daar trek je alleen maar hooligans en carnavalsgasten mee."

Urbanus treedt sinds 1975 op in Nederland theaters. Zijn single Bakske Vol Met Stro (1979), verkocht 150.000 exemplaren. De parodie over de geboorte van Jezus Christus zorgde destijds voor ophef in de katholieke kerk.

Eind 2018 maakte Urbanus bekend te werken aan een animatiefilm gebaseerd op de stripreeks over de cabaretier, waarvan na ruim dertig jaar en meer dan 175 stripalbums ruim tien miljoen exemplaren zijn verkocht. De vuilnisheld kwam uit in februari 2019.

Urbanus staat momenteel in het theater met zijn show Lij kner ge sop.

Bekijk hier de trailer van Urbanus de Vuilnisheld
77
Bekijk hier de trailer van Urbanus de Vuilnisheld