Gideon Samson (34), die eerder dit jaar een Gouden Griffel won voor zijn jeugdboek Zeb, is met twaalf fouten de best scorende bekende Nederlander onder alle deelnemers van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. 'Onbekende Nederlander' Niels de Jonge is de algehele winnaar met zes fouten.

Volgens Het Parool had De Jonge zijn winst niet verwacht. Zijn winst werd beloond met een vulpen.

Het dictee van dit jaar, dat woorden bevatte als mond-en-klauwzeer en janboerenfluitjes, is geschreven door Wim Daniëls. Het volledige dictee is hier te lezen.

De presentatie was in handen van Frits Spits en de tekst werd opgelezen door oud-Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet, die deze taak overnam van Philip Freriks.

Het dictee, dat twee jaar geleden na 26 jaar van de buis werd gehaald door de NTR, werd zaterdag voor de tweede maal uitgezonden op NPO Radio 1.

De jaarlijkse wedstrijd werd georganiseerd in de de Broederenkerk in Zutphen, waar sinds 1983 de Zutphense bibliotheek in gevestigd is. In totaal deden er veertig kandidaten mee, onder wie twintig luisteraars van het NPO Radio 1-programma De Taalstaat en twintig bekende Nederlanders, onder wie muzikant Willie Wartaal, presentatrice Ghislaine Plag, cabaretier Ronald Snijders en sportcommentator Frank Snoeks.