Jaap van Zweden heeft een maand niet kunnen dirigeren nadat hij een klap op zijn schouder kreeg van Bradley Cooper. De Nederlandse dirigent van het Philharmonic Orchestra in New York werd gecomplimenteerd door de A Star Is Born-acteur, maar die wist niet dat Van Zweden op dat moment gewond was aan zijn schouder.

De 58-jarige dirigent liep kort daarvoor een verbranding op aan zijn overbelaste schouder omdat hij per ongeluk naar droogijs greep toen hij zijn lichaamsdeel wilde koelen. Het droogijs brandde in zijn huid en liet een blaar achter.

Ondanks zijn verbrande schouder ging Van Zweden door met dirigeren, totdat Cooper hem na een concert uit enthousiasme hard op de schouder sloeg.

"De blaar spatte uit elkaar", zegt Van Zweden in gesprek met het NRC. "Ik kon daarna een maand niet meer dirigeren. Twee weken bezocht ik elke dag een brandwondencentrum in New York."

Het ongeluk liet een blijvend litteken achter op de huid van de Nederlandse dirigent. Het ongeluk heeft Van Zweden doen nadenken over zijn toekomst, vertelt hij.

'Ik ga nog wat aardige dingen doen'

"Ik was altijd onderweg. Maar waarnaartoe? New York is de eerste plek die voelt als een bestemming", zegt Van Zweden.

"Daar begon ik als zestienjarig Amsterdams schoffie, alleen een weg zoekend door straten en avenues van de stad en door de gangen van The Juilliard School of Music. Misschien eindigt die reis ook in New York. Die gedachte spreekt me wel aan. Maar geen zorgen, ik ga eerst nog wat aardige dingen doen."

Eerder in oktober werd bekend dat de dirigent wordt bekroond met de Concertgebouw Prijs van 2020. Deze prijs wordt op 7 mei 2020 uitgereikt.

Van Zweden was tussen 1979 en 1995 concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent. Sindsdien heeft hij opgetreden met uiteenlopende internationale orkesten. Sinds het seizoen 2018/2019 is hij chef-dirigent bij het New York Philharmonic.