Het museum MORE in het Gelderse Gorssel brengt als eerste museum ter wereld een tentoonstelling die geheel gewijd is aan het werk van televisieschilder Bob Ross. De Amerikaan, die in 1995 overleed, is wereldwijd bekend door zijn televisieprogramma The Joy of Painting.

Dat brengt het museum dinsdag naar buiten, op de dag dat Ross 77 jaar zou zijn geworden. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling in het najaar van 2020 te zien zal zijn.

"Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur", zegt artistiek directeur Ype Koopmans. "Een ontwapend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt."

Een woordvoerder van het museum vertelt aan NU.nl dat ze zelf op het idee kwamen om een tentoonstelling aan Ross te wijden. Ze namen contact op met Bob Ross Inc, het bedrijf dat de kunstenaar oprichtte met zijn echtgenote Jane.

Museum maakt selectie uit honderden schilderijen

Ross maakte van 1983 tot 1994 zijn serie The Joy of Painting, waarin hij in dertig minuten een landschap schildert.

Er werden 381 afleveringen en dus schilderijen gemaakt, waarvan het museum momenteel een selectie maakt. In de tentoonstelling zullen veertig van zijn werken te zien zijn.

Nog steeds wordt The Joy of Painting goed bekeken, onder meer op YouTube en op het Nederlandse digitale televisiekanaal Viceland.

Deadpool imiteert schilder Bob Ross in teaser nieuwe film
60
Deadpool imiteert schilder Bob Ross in teaser nieuwe film