Tineke Schouten staat na een vakantie deze week in de theaters met de reprise van haar voorstelling Highlights, waarin ze een aantal bekende typetjes weer op het toneel brengt. Het wordt volgens de 65-jarige cabaretière een van haar laatste grote shows, want ze kijkt uit naar een legere agenda en nieuwe plannen.

De cabaretière liet zich eerder ontvallen dat ze steeds vaker denkt aan haar laatste show. "Dat klinkt wat beladen, maar mijn volgende show wordt wel de laatste grote", legt Schouten uit in gesprek met NU.nl.

"Bij zo'n show werkt tien, vijftien man personeel en die moeten wel van tevoren weten of er nog iets op de planning staat. Daarnaast is het een vrij grote investering. Een show kost drie, vier ton. Ik kan ook makkelijk anderhalf uur in mijn eentje het toneel op. Dan lachen de mensen net zo hard, en vinden ze het misschien nog wel gevoeliger en knapper. Ik wil gewoon even kappen met dat grote circus."

Schouten kijkt er wel naar uit dat haar agenda iets rustiger wordt. "Ik loop al tien jaar met een tv-idee rond, maar om dat uit te werken moet je tijd hebben. En ik heb een man, drie honden, twee dochters en zes kleinkinderen, die wil ik ook meer tijd geven. Er zijn echt tijden dat ik op mijn tandvlees loop, dat ik ook dit en ook zus nog moet doen. Het is echt een bedrijf dat je runt. Elke avond geef je je voor 100 procent. Dit is geen werk dat je half kunt doen."

'Eigenlijk is de 06-lijn te stom voor woorden'

In Highlights - die ze al 110 keer heeft opgevoerd - brengt Schouten nieuw materiaal, maar ook typetjes die een groot deel van haar publiek al kent. "Ik hoor vaak dat mensen bepaalde typetjes missen. Ik dacht: die heb je tien jaar geleden toch gezien? Ik schrijf altijd van A tot Z splinternieuwe shows, ik ben bijna allergisch om dingen te herhalen. Maar omdat dit mijn een-na-laatste show is, wil ik daar graag de highlights in verwerken. Zangers doen het natuurlijk ook: die zingen hun beste liedjes wel 100.000 keer live."

Schouten geniet ervan om sommige typetjes weer tot leven te wekken. "De 06-lijn (waarin ze een sekslijn beheert, red.) had ik tien jaar niet gehoord. Toen ik het terugluisterde heb ik ontzettend zitten lachen, eigenlijk is het te stom voor woorden. Ik doe ook weer de Belgische paaldanseres. Die is alweer vijftien jaar oud, dus die hebben veel mensen misschien niet live gezien. Beide typetjes heb ik omgeschreven naar iets actueels, want de sekslijnen zijn inmiddels vervangen door webcams."

Tineke Schouten - 'De 06-lijn'
761
Tineke Schouten - 'De 06-lijn'

Schouten geniet van 'schouwburgleven'

Op de vraag of ze weleens mindere momenten in haar carrière heeft meegemaakt, kan Schouten eigenlijk geen antwoord geven. "Nee, er was niets dat ik vervelend vond. Ik heb het altijd wel naar mijn zin gehad. Natuurlijk zaten er wel eens mindere periodes tussen, zoals toen mijn kinderen net geboren waren en mijn lichaam snakte naar thuis zijn. Toen stonden er wel 150 voorstellingen op het programma, maar thuisblijven kon niet, want in die tijd kon zo'n lange time-out je je carrière kosten."

Tot de tijd dat haar agenda wat leger wordt, gaat Schouten nog volop genieten van het 'schouwburgleven'. "Ik vind die regelmaat heerlijk. Ik weet dat ik elke dag om 15.00 in de auto zit en om 1.00 uur weer in bed lig. Ik voel me lekker."