In het nieuwe Asterix-album De Dochter van de Veldheer is voor het eerst een grote heldenrol voor een vrouwelijk personage weggelegd. Haar naam is Adrenaline en ze is de puberende dochter van de legendarische Gallische leider Vercingetorix.

Er hebben volgens tekenaar Didier Conrad wel eerder vrouwelijke personages meegespeeld in de Asterix-verhalen, maar meestal bleven die op de achtergrond, of ze speelden de rol van femme fatale.

'We wilden geen personage ontwikkelen dat alleen maar verleidelijk zou zijn, zoals we dat gewoonlijk doen", zegt Conrad tegen Reuters over Adrenaline. "Meestal zijn het jonge aantrekkelijke vrouwen die Obelix verleiden, en daarmee houdt hun rol op."

Adrenaline is een opstandige tiener, die naar het dorpje van Asterix en Obelix vlucht omdat haar vader gevangen is genomen door de Romeinen. Haar aanwezigheid veroorzaakt een generatieconflict: ze maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de duurzaamheid van de everzwijnjacht, terwijl dat het favoriete tijdverdrijf is van de oudere Galliërs.

Bestverkochte stripserie ter wereld

Het stripalbum De Dochter van de Veldheer, dat op 24 oktober verschijnt, is het vierde Asterix-album van Conrad en scenarist Jean-Yves Ferry. Ze namen de serie in 2013 over van hun mentor Albert Uderzo, de oorspronkelijke tekenaar van de strip. Schrijver René Goscinny, die met Uderzo de eerste Asterix-strips maakte, overleed al in 1977.

Asterix is de bestverkochte stripserie ter wereld. Sinds de eerste Asterix-strip verscheen in 1959, zijn er al ruim 380 miljoen albums verkocht.