De in mei overleden Martine Bijl is met haar boek Rinkeldekink genomineerd voor de NS Publieksprijs 2019. Ook Peter Buwalda maakt kans met zijn meest recente roman, Otmars Zonen.

Ook Lévi Weemoedt (met de poëziebundel Pessimisme kun je leren), Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa), Paulien Cornelisse (Taal voor de leuk) en Murat Isik (Wees onzichtbaar) zijn genomineerd voor de jaarlijkse boekenprijs.

Alleen Buwalda en Cornelisse werden eerder genomineerd voor de NS Publieksprijs. Nederlanders kunnen sinds woensdagavond op hun favoriete titel stemmen.

Bijl kreeg in september 2015 een hersenbloeding waar ze jarenlang van heeft moeten revalideren. Kort daarna kreeg ze een depressie. De presentatrice van de eerste drie seizoenen van Heel Holland Bakt verscheen sindsdien amper in het openbaar. Over die periode schreef ze Rinkeldekink, dat in november 2018 verscheen.

Winnaar krijgt geldbedrag en sculptuur

De NS Publieksprijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een jaar lang gratis reizen met de trein.

Vorig jaar werd Zolang er leven is van Hendrik Groen door het Nederlandse publiek verkozen tot beste roman.