Fotograaf Yongqing Bao is verkozen tot beste fotograaf van dieren in het wild. Hij krijgt de prijs voor zijn foto van een vos en een marmot tijdens een zelden door mensen waargenomen gevecht, aldus het Londense natuurhistorisch museum.

De winnaar van de prestigieuze fotoprijs wordt zoals ieder jaar gekozen door een jury van deskundigen. Er werden dit jaar bijna 50.000 foto's van fotografen uit meer dan honderd landen ingezonden.

The Moment van Bao is gemaakt op het Tibetaans Hoogland. Op de foto is te zien hoe een Tibetaanse vos, die voor haar drie welpen op jacht is, vecht met een Himalayamarmot. "Fotografisch simpelweg het perfecte moment", aldus juryvoorzitter Roz Kidman Cox.

Dat een bijzondere interactie tussen de twee voor het ecosysteem van deze regio belangrijke dieren is vastgelegd, noemt de juryvoorzitter "buitengewoon".

Volgens het natuurhistorisch museum is de Tibetaanse vos niet per se zeldzaam, maar wel lastig te observeren. Dit komt doordat ze op hoogtes tot 5.300 meter leven. "Mede hierdoor is er zeer weinig wetenschappelijke kennis over de hondachtige met een opvallend uiterlijk."

Wel is bekend dat de vos afhankelijk is van de kleine zoogdieren waar ze op jagen. Deze dieren zijn echter ook prooien van mensen. Als de kleine zoogdieren worden uitgeroeid, zal de vos naar verwachting zelf ook verdwijnen. Boa heeft de strijd van de natuur om te overleven vastgelegd, aldus museumdirecteur Michael Dixon.