Annemarie Haverkamp heeft voor haar boek De Achtste Dag de Bronzen Uil voor beste Nederlandstalige debuut gekregen. De auteur toonde zich verrast, schrijft AD.

"Ik kan het niet geloven. Toen de jury allerlei dingen ging noemen over het winnende boek, over het vakmanschap van de hoofdpersoon, dacht ik: Hé, ik heb zo'n hoofdpersoon", aldus Haverkamp.

"En zo kwam er steeds meer herkenbaars waardoor ik dacht: het zal toch niet. En toen werd ik het. Zo tof, zo'n erkenning. Ik kan er niet bij. Ik heb nog nooit zo'n prijs gewonnen. Mijn familie is erbij. Ik sta hier te stuiteren."

Het boek, uitgegeven door Lebowski, verscheen afgelopen maart en gaat over timmerman Egbert die in zijn eentje voor zijn gehandicapte zoon moet zorgen. Als Egbert te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, moet hij een beslissing maken over de toekomst van zijn zoon.

De Bronzen Uil is van oorsprong een Belgische onderscheiding en in het leven geroepen door het Willemsfonds. Haverkamp mag naast het beeld ook een bedrag van 7.000 euro in ontvangst nemen.