Het schilderij Devolved Parliament van de anonieme Britse kunstenaar Banksy is donderdag voor een recordbedrag van ruim 11 miljoen euro geveild. Op het schilderij is het Britse parlement gevuld met chimpansees.

Het schilderij van 4 meter lang stamt uit 2009 en komt uit een privéverzameling.

Veilinghuis Sotheby's had er een prijskaartje van maximaal 2 miljoen Britse pond aan gehangen, maar na een bieding van dertien minuten viel de hamer op 8,5 miljoen pond, waardoor de prijs inclusief administratiekosten uitkwam op 9.879.500 pond, zo'n 11,1 miljoen euro.

Banksy zelf reageerde op zijn Instagram-pagina met een quote van kunstcriticus Robert Hughes over de waarde van kunst. "Jammer dat ik het werk niet zelf in bezit had", schreef hij erbij.

Verband met huidige Britse politiek

Hoewel Devolved Parliament tien jaar oud is, hebben kunstcommentatoren al verbanden gelegd tussen de primaten in het House of Commons en de huidige Britse politiek.

Het vorige record voor een Banksy-kunstwerk stond op naam van het werk Keep it Spotless, dat in 2008 voor ruim 2 miljoen euro geveild werd in New York. Vorig jaar ontstond er reuring nadat het werk Girl with Balloon zichzelf na veiling half vernietigde.

De kunstenaar Banksy, geboren in Bristol, houdt zijn echte identiteit verborgen. Hij staat bekend om zijn politieke en sociale commentaren in zijn werk. Zijn graffitikunstwerken duiken over de hele wereld op.