Banksy, bekend van zijn opmerkelijke, openbaar te bezoeken en vaak politiek gekleurde kunstwerken, heeft dinsdag aangekondigd binnenkort een webshop te openen. De straatartiest doet dit naar eigen zeggen om zijn merknaam beter te beschermen, omdat een wenskaartenbedrijf hierover de rechten eist.

De artiest heeft in het Britse Croydon een etalage geopend waar zijn kunststukken in te zien zijn. Banksy zegt dat deze werken via zijn webshop te koop worden aangeboden, met prijzen die beginnen vanaf 10 pond (ruim 11 euro).

Volgens de kunstenaar is zijn eigen naam beter beschermd wanneer hij zelf merchandise verkoopt, wat hij dus sinds dinsdag doet. De spullen zijn volgens hem handgemaakt van gerecycled materiaal en beschikbaar in een beperkte oplage.

"Deze etalage heeft alleen als doel om dingen te laten zien", schrijft de kunstenaar op Instagram. "Ik open vandaag een winkel, maar de deuren ervan zullen niet openen."

Banksy staat bekend om zijn vaak politiek gekleurde en humoristische kunstwerken, waarin hij graffiti combineert met zijn eigen sjabloontechniek. Hij richt zich vaak tegen geweld, is dikwijls antikapitalistisch en manifesteert zich tegen de gevestigde orde.

Schilderij werd vernield tijdens veiling

De Britse kunstenaar kwam vorig jaar nog in het nieuws nadat zijn schilderij, waarop een meisje naar een hartjesballon kijkt, in de Londense veilingzaal van Sotheby's werd vernield.

Toen het kunstwerk aan een anonieme koper verkocht was voor bijna 1,2 miljoen, drukte een collega van Banksy op een afstandsbediening, waarna het schilderij gedeeltelijk door de versnipperaar ging.

Lange tijd was de identiteit van de kunstenaar onbekend, maar in juni 2017 leek die per ongeluk te zijn onthuld door de Britse artiest Goldie. Banksy zou de schuilnaam zijn van Robert Del Naja, ook bekend van de band Massive Attack.

De artiest zelf heeft altijd ontkend dat hij het brein achter Banksy is. Wel heeft hij toegegeven bevriend te zijn met de raadselachtige kunstenaar.