Martijn Fischer had toen hij in 2012 voor het eerst in de huid van André Hazes kroop niet verwacht dat de zanger zo'n groot onderdeel van zijn leven zou gaan vormen.

"Hij heeft mij zo veel gebracht", vertelt Fischer, wiens theatershow Martijn Fischer zingt hits van Hazes op 23 september in première gaat in het Koninklijk Concertgebouw, aan NU.nl.

"Ik had er nooit op gerekend dat het zo leuk zou zijn. Toen ze me aanvankelijk vroegen, heb ik ook echt getwijfeld", zegt hij terugkijkend op zijn rol in de musical Hij gelooft in mij (2012). "Ik vond het heel spannend om zo'n grote show te dragen."

Inmiddels ziet de 51-jarige zanger en acteur, die Hazes ook een keer speelde in een bioscoopfilm, het als een compliment dat zijn naam zo verbonden is met die van de in 2004 overleden zanger.

"Het brengt me zo veel goeds, het straalt zo veel positiefs op me af. En ik vind al die dingen ook heel leuk om te doen", aldus Fischer.

"Dat is voor mij eigenlijk het enige criterium. Als ik het niet meer leuk zou vinden, zou ik er meteen mee stoppen. Verder scheelt het dat ik ook nog veel andere dingen doe. Ik heb een eigen liedje gemaakt, ik presenteer een televisieprogramma en ik heb laatst de film Onze Jongens in Miami opgenomen met Jim Bakkum. Maar Hazes is wel een groot en leuk onderdeel van mijn werkzame leven."

'Programma is echt goed gelukt'

Het televisieprogramma waar Fischer op doelt, heet Je had erbij moeten zijn en is sinds twee weken te zien bij AVROTROS. "Bekende Nederlanders vertellen een verhaal dat indruk op hen heeft gemaakt en wat hun leven een andere koers heeft gegeven", legt hij uit.

"Delen van die verhalen worden nagespeeld, onder anderen door mij. We doen dat met pruiken en snorren, het is bigger than life. Soms nemen we de verhalen op de hak. Ik vind het echt goed gelukt."

Scènefoto uit Martijn Fischer zingt Hits van Hazes. (foto: Raymond van Olphen)