Het boek De dag die nooit komt van Oliver Reps heeft dit jaar de prijs gewonnen voor het beste jongerenboek. Een vijfkoppige jongerenjury verkoos daarnaast Wit konijn/Rode wolf van Tom Pollock als het beste vertaalde jongerenboek.

De twee winnaars zijn vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de Lit Night Show in Vondel CS. De winnaars zijn beloond met een cheque ter waarde van 2.500 euro.

"Je komt als lezer heel dichtbij, het verhaal heeft de kracht om intiem en klein te blijven, terwijl er ook vreselijk veel gebeurt", zegt de vakjury over De dag die nooit komt dat is uitgegeven bij De Harmonie. Het boek draait om de zeventienjarige Elias, die samen met zijn vriendin en zusje betrokken raakt bij een ongeval.

De vakjury noemt Wit konijn/Rode wolf van de Amerikaanse Pollock een 'rollercoaster'. "Het is een boek waarin je kunt verdwijnen en waarvan je aan het einde denkt: wat heb ik nou eigenlijk gelezen?"

De prijzen worden jaarlijks uitgereikt om aandacht voor boeken te genereren bij jongeren van vijftien tot en met achttien jaar. De jury heeft de winnende boeken gekozen uit een voorselectie die bestond uit vijf titels. Ook onder anderen Aafke Romeijn en Jaap Robben behoorden tot de genomineerden.