De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa (O.C. Hooymeijer) en De ontsnapping van de natuur (Thomas Oudman en Theunis Piersma) zijn onder de vijf boeken die nog kans maken op de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek.

De andere drie boeken zijn Foon (Marente de Moor), Laat een boodschap achter in het zand (Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen) en Vogelatlas van Nederland (o.a. Jouke Altenburg en Harvey van Diek).

"De jury was dit jaar blij verrast door de hoeveelheid, kwaliteit en diversiteit van de inzendingen", reageert juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen. "De shortlist bewijst dat het thema 'natuur' zich uitstrekt tot vrijwel alle verschillende genres, van (semi)wetenschappelijke werken tot romans, kinderboeken, kunst en poëzie. Een verheugende ontwikkeling, die aangeeft hoe de natuur leeft in de letteren."

De winnaar van de Jan Wolkers Prijs, een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant, krijgt 5.000 euro en een originele tekening van zichzelf. De prijs wordt uitgereikt op 20 oktober.