Vanaf zaterdag zijn in de Amsterdamse Hermitage de ruim driehonderd schatten te zien van het huis Romanov, de dynastie die zo'n driehonderd jaar over Rusland heeft geregeerd en uiteindelijk ten onder ging als gevolg van de Russische Revolutie. Onder meer portretten, juwelen en kostuums behoorden tot het vermogen van de wereldberoemde familie.

Het boeketje is in de periode 1740 tot 1750 vervaardigd door Jérémie Pauzié, een goudsmid uit Genève die werkte aan het hof van tsarina Elizabeth. Pauzié, die ook de kroon van Catharina de Grote maakte, geldt als een van de grootste goudsmeden van die tijd en ook als een expert op het gebied van edelstenen. (Foto: Hermitage)

Het stuk bestaat uit draagjuwelen en het heeft aan de achterzijde een haak, waarmee het in kleding kon worden bevestigd. In de negentiende eeuw werd het boeketje in een bergkristallen vaas geplaatst. (Foto: Hermitage)

Deze diadeem was een geschenk van tsaar Alexander III, dat hij gaf aan zijn echtgenote Maria Fjodorovna. Het bevat schroefjes, waarmee het gemonteerd kan worden tot broches of een borstjuweel. De pampilles, een diamantenslinger, zorgt voor een waterval van schittering wanneer de draagster haar hoofd beweegt. De diadeem is door het Fabergé-museum in het Duitse Baden-Baden in bruikleen gegeven aan de Hermitage. (Foto: Hermitage)

De zaal waarin de kostuums worden getoond. (Foto: Hermitage)

Het juwelenkistje Augsburg, dat aan het eind van de zeventiende de eeuw werd gemaakt. Met onder andere zilver, goud, robijnen, smaragden, agaten, bergkristal, amethisten en turkooizen. (Foto: Hermitage)

Een portret van Catharina de Grote, gemaakt door Johan Baptist Lampi I in 1794. (Foto: Hermitage/Johan Baptist Lampi)

Juwelen! is vanaf 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020 te zien in de Hermitage in Amsterdam.