Gerard Cox heeft zich door Bastiaan Ragas laten overhalen om zijn nieuwe solovoorstelling Cox, de Grote Grijze Belofte te maken, vertelt de cabaretier in gesprek met Panorama.

"Het is sowieso allemaal de schuld van Bastiaan Ragas, mijn producent. Die heeft me zes of zeven jaar geleden al overgehaald om het theater weer in te gaan met Joke Bruijs", aldus Bruijs' 79-jarige voormalige echtgenoot. "Nu zei Bastiaan weer: je moet nog één keer het toneel op, nog één keer vertellen wat je belangrijk vindt."

Cox kreeg het laatste duwtje voor zijn nieuwe show door een bezoek aan een voorstelling van acteur en komiek Billy Crystal in New York. "Die zong, vertelde iets over zijn leven en toen dacht ik voor het eerst: dat zou ik ook wel willen."

"Ik ga nog één keer alles vertellen" voorspelt de geboren Rotterdammer de inhoud van zijn voorstelling. "Het wordt een show met een hoop mooie liedjes, maar zeker ook met een grote reeks politiek incorrecte grappen, want ik wil wel wat kwijt. Alles wat je tegenwoordig niet meer mag zeggen, ga ik weer zeggen, want het wordt langzamerhand echt te gek."

Cox, de Grote Grijze Belofte is vanaf november te zien in verschillende Nederlandse theaters.