Igone de Jongh neemt na 24 jaar afscheid van Het Nationale Ballet, laat de balletdanseres woensdag weten via Instagram.

"Ik vertrek in mijn 24e jaar bij Het Nationale Ballet, het mooiste gezelschap van de wereld. Het voelt vreemd, maar tegelijkertijd ook goed om te vertrekken op het hoogtepunt", aldus de 39-jarige danseres, die een relatie heeft met acteur Thijs Römer.

"Ik vind het fijn om straks als zelfstandig danseres onafhankelijk invulling te geven aan de laatste jaren van mijn carrière", vertelt De Jongh over haar besluit dat naar eigen zeggen gepaard ging met intense emoties. "Ik zal veel collega's - voor en achter de schermen - enorm gaan missen. Dankbaarheid voor alles wat zij voor mij betekend hebben, is een understatement voor wat ik voor ze voel."

De Jongh kreeg in 2016 Gouden Zwaan

De Jongh deed haar opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en The Royal Ballet School in Londen. In 1996 begon de geboren Haarlemse als adspirant bij Het Nationale Ballet. Op 23-jarige leeftijd promoveerde ze tot eerste soliste.

Tijdens de Nederlandse Dansdagen 2016 ontving de ballerina de Gouden Zwaan voor haar bijdrage aan de Nederlandse dans. Om diezelfde reden werd ze in december van datzelfde jaar benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Jongh danste in 2018 tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor de in 2018 overleden oud-premier Wim Kok.

Sinds 2015 is De Jongh als jurylid te zien in het tv-programma Dance, Dance, Dance. Tot aan haar afscheid is ze nog enkele malen te bewonderen; tijdens haar laatste drie voorstellingen danst De Jongh in Romeo en Julia.

Hoogtepunten Igone de Jongh bij Het Nationale Ballet
74
Hoogtepunten Igone de Jongh bij Het Nationale Ballet