Schrijver Ted van Lieshout heeft de jeugdliteratuurprijs de Boekensleutel gewonnen voor zijn kinderboek Ze gaan er met je neus vandoor. Dat is zondagmiddag bekendgemaakt op de Uitmarkt in de Grote Vriendelijke Podcast.

De prijs wordt sinds 1979 onregelmatig toegekend aan een bijzonder kinderboek. Het is voor het eerst sinds zeven jaar dat iemand de Boekensleutel weer krijgt. Het is de tweede keer dat een oorspronkelijk Nederlandstalig boek de prijs ontvangt.

Voor de Griffel- en Penseeljury liet het boek van Van Lieshout zich niet in één genre vangen: "Een boek dat qua techniek, vorm, inhoud én de combinatie hiervan een unieke plek in het Nederlandse kinderboekenlandschap opeist. Ze gaan er met je neus vandoor is een kunstwerk van taal", aldus de Griffel- en Penseeljury in het juryrapport.

Van Lieshout won eerder al diverse prijzen waaronder de Theo Thijssen-prijs, Gouden en Zilveren Griffels, Zilveren Zoenen, de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Voor het boek Ze gaan er met je neus vandoor won hij al de Grote Poëzieprijs Jongerenjury 2019.