De Nederlandse dichter Lévi Weemoedt heeft dankzij de door Özcan Akyol samengestelde bloemlezing Pessimisme kun je leren geen geldzorgen meer, zegt hij in een interview in het AD.

De zeventigjarige dichter was kort voor het verschijnen van de bundel in de vergetelheid geraakt en wilde zelfs stoppen met optreden als dichter omdat hij geen uitnodigingen meer kreeg.

"Ik ben begonnen als leraar en later heb ik zeven jaar als docent in een bajes gewerkt. Verder ben ik altijd zelfstandig geweest en had ten slotte een pensioentje dat niks voorstelde: 200 euro per maand. Toen ik AOW kreeg, had ik 1.200 euro, terwijl mijn vaste lasten 1.100 euro bedroegen. Dan leef je niet, dan overleef je."

Volgens Weemoedt dwong de situatie hem om op jacht te gaan naar aanbiedingen in de supermarkt en was hij tijdens het pinnen vaak bang voor een saldotekort. "Terwijl je óók weet dat er genoeg mensen zijn die het slechter hebben. Geldgebrek tekent je. Armoede hangt in elke naad van je bestaan, elke porie van je lichaam."

'Ik heb meer zin in de dag dan voorheen'

Van de bewuste bloemlezing zijn inmiddels meer dan 90.000 exemplaren verkocht en de dichter treedt samen met auteur en columnist Akyol tot en met december op in heel Nederland. Dit weekend is het duo onder meer te zien tijdens het festival Lowlands in Biddinghuizen.

"Het allermooiste dat het succes heeft gebracht: vrijheid, want ik heb geen geldzorgen meer. En in het kielzog daarvan: nog meer werk. Er staan er nog meer in mijn agenda, dus als het een keer wat minder gaat, is dat niet het einde van de wereld. Ik loop toch iets makkelijker door het leven. Heb meer zin in de dag dan voorheen. En ik heb 'Eus'."

"Als ik hem twee weken niet heb gezien, mis ik hem. Dan ben ik blij weer samen op pad te kunnen. Hij is een goede jongen, ook cool, zijn eigen baas, talentrijk en welbespraakt. Het is een plezier om mee samen te werken."

De nieuwe bundel van Weemoedt, De scherven van het geluk, verschijnt op 27 augustus bij Nijgh & Van Ditmar.