Jake Gyllenhaal durfde geen solotoneelvoorstelling te geven, totdat hij de documentaire Free Solo over de free climber Alex Honnold had gezien.

"Tijdens de repetities stond ik te trillen op mijn benen als ik aan die solovoorstelling dacht", zegt de Amerikaanse acteur in gesprek met persbureau AP.

"Toen zag ik Free Solo, de documentaire over de free climber Alex Honnold, die een Oscar won. Ongelofelijk. Daarna dacht ik bij mezelf: als hij dat kan doen zonder touw, dan kan ik een monoloog houden."

De 38-jarige Gyllenhaal staat op Broadway met de voorstelling Sea Wall, die uit een reeks monologen bestaat. Sea Wall is een tragikomisch stuk en volgens Gyllenhaal verandert de emotionele impact ervan iedere avond.

"Soms vertel ik gewoon het verhaal en soms gebeuren er dingen. Dan hoor ik bijvoorbeeld hoe iemand in de zaal reageert op een bepaalde passage. Dat kan lachen of huilen zijn, maar dat doet iets met mij."

Sea Wall is, in combinatie met de door Tom Sturridge gespeelde voorstelling A Life, nog tot 29 september in New York te zien.