De Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, gaat dit jaar volgens de NOS naar theatermaker Ivo van Hove (60). De Vlaamse regisseur, sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam, zal de prijs op 25 september in ontvangst nemen in de Ridderzaal.

Van Hove werd door de jury "unaniem voorgedragen" en verdient de prijs vanwege zijn "grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland". De Johannes Vermeer Prijs is toegekend door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven.

De theatermaker vindt het "fantastisch en een grote eer dat het theater op die manier geëerd wordt met een staatsprijs die over alle kunsten en disciplines heen gaat".

Van Hove zal op 1 september de hoofdgast zijn in de laatste aflevering van Zomergasten. Hij regisseerde onder andere Angels in America, Romeinse Tragedies en Kinderen van de zon.

Momenteel werkt hij aan een bewerking van de bekende musical West Side Story, die vanaf februari 2020 te zien is op Broadway in New York. Ook werkte Van Hove met David Bowie aan diens musical Lazarus.

Prijs bestaat uit 100.000 euro

Van Hove won in 1998 en 2005 een Obie Award voor de beste regie. Ook won hij onder andere de Prijs van Kritiek (2007), een Amsterdam Business Oeuvre Award (2012), een Eredoctoraat voor Algemene Verdiensten van de Universiteit Antwerpen (2014) en de Tony Award voor de beste regie (2016).

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag aan een speciaal project binnen zijn of haar werkterrein besteden.

De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 in het leven geroepen om uitzonderlijk artistiek talent te eren en stimuleren. Eerder ging de onderscheiding naar onder anderen violiste Janine Jansen en fotograaf Erwin Olaf.