Het Museum aan het Vrijthof in Maastricht gaat zich voortaan uitsluitend richten op fotografie. Op 26 september gaat het nieuwe museum van start met Homage to Humanity, een tentoonstelling rondom het werk van Jimmy Nelson.

Het Maastrichtse museum, gevestigd in een monumentaal pand met tien klassieke stijlkamers en twee modernere ruimtes, is sinds 2014 bezig met het uitzetten van een nieuwe koers. Zo waren er de afgelopen jaren al tentoonstellingen met uitgeverij TASCHEN en de fotografen Marie Cécile Thijs, Guy van Grinsven en Jan Stel.

"We hebben gemerkt dat fotografie heel goed aanslaat bij het bezoekersprofiel", laat laat woordvoerder Richard Hermes weten aan NU.nl. "In de Randstad zijn er meerdere fotografiemusea, maar in het zuiden van het land nog niet. Bovendien zit Maastricht in de Euregio (Euregio Maas-Rijn, red.), die uitwaaiert naar België, Duitsland en Luxemburg."

Hermes vertelt dat het Museum aan het Vrijthof zich uitsluitend op fotografie zal gaan richten. "Bij sommige exposities zal er ook met video en film worden gewerkt, maar verder komen er geen andere kunstdisciplines meer. In principe zullen alle ruimtes bij elke expositie gebruikt gaan worden, dus dat biedt veel mogelijkheden."

Het museum laat verder weten dat de programmering ook op jongeren gericht zal zijn. Zo komt er in 2020 een tentoonstelling van Rutger Geerling, een internationale topfotograaf uit de dancescene.

De tentoonstelling met het werk van Jimmy Nelson toont een selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen door technologie en globalisering. Homage to Humanity is tot 15 maart 2020 te bezoeken.