Paul Groot, bekend van onder meer Koefnoen, merkt dat er tegenwoordig anders gereageerd wordt op sommige persiflages van destijds. Hierdoor is de onschuld van bepaalde sketches verdwenen, merkt de cabaretier en acteur.

In gesprek met het AD vertelt de 52-jarige Groot dat er tegenwoordig veel meer kritische reacties op grappen komen omdat bepaalde onderwerpen gevoeliger liggen.

"Je mag wel alles zeggen, maar prepare voor de bak met modder die je over je heen krijgt. Die wordt steeds groter. Onder meer als gevolg van #metoo en het verschijnsel wokeness (wat betekent dat mensen alert zijn op racisme en andere vormen van discriminatie, red.)", vertelt Groot.

Als voorbeelden haalt hij sprinter Churandy Martina, die werd gepersifleerd door Koefnoen-collega Owen Schumacher, en de door Groot vertolkte Prem Radhakishun aan. "We speelden altijd alles en iedereen. Ongegeneerd. Nu hebben we te maken met de geïmporteerde verontwaardiging over blackfacing (waarbij mensen met een lichte huidskleur zich donker laten schminken, red.). Het hoort bij de geschiedenis van de VS, natuurlijk een zeer kwalijke geschiedenis, maar die geschiedenis ontbreekt hier."

De onschuld waarmee zij Martina en Radhakishun persifleerden is nu weg, stelt Groot. "Dan schrijven mensen onder het filmpje van Churandy Martina: uit de tijd dat racisme nog heel gewoon was. Dat haalt de lol ervanaf."

'Met donkere acteurs wordt het algauw scène over racisme'

Groot, die volgend jaar met Schumacher een theaterversie van Koefnoen maakt, kreeg van een vriendin te horen dat hij ook donkere acteurs moet vragen voor hun voorstelling. De komiek vindt dat "niet per se handig".

"Want dan gaat een sketch over bijvoorbeeld Guurtje die ruzie heeft met een winkelmeisje ineens niet over een conflict, maar wordt het algauw een scène over racisme. Diversiteit is een goed streven, maar ik wil niet dat thema's zich op die manier opdringen."

De eerste aflevering van Koefnoen werd op 17 september 2004 uitgezonden. In 2006 kreeg het sketchprogramma de Zilveren Nipkowschrijf, een prestigieuze Nederlandse televisieprijs. In april 2017 konden de fans met de compilatie Het beste van Koefnoen voor het laatst genieten van het komische duo.