Een van de eerst gedrukte exemplaren van Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen) uit 1997, waarvan er slechts vijfhonderd gedrukt zijn, is deze week volgens CNN geveild voor 28.500 pond (iets meer dan 31.000 euro).

De eerste vijfhonderd gedrukte exemplaren kenmerken zich door twee typfouten. Het woord 'philosopher' op de achterflap is verkeerd gespeld en op pagina 53 komt het woord 'wand' (toverstok) twee keer voor. Ook wordt auteur J.K. Rowling in het colofon Joanne genoemd.

Het betreffende boek is door de eigenaar gevonden op een rommelmarkt. Dat was twintig jaar geleden en de verkoper vroeg er slechts 1 pond voor.

De eigenaar van het boek, die anoniem wil blijven, wilde geld sparen voor een nieuwe badkamer en liet daarom een aantal boeken taxeren door expert Jim Spencer. Het Harry Potter-boek bleek dus een uniek exemplaar te zijn en daarom werd besloten het te veilen.

Meeste exemplaren bevinden zich in bibliotheken en scholen

Het boek is volgens een medewerker van het veilinghuis uniek, omdat de meeste exemplaren uit de allereerste druk zijn terechtgekomen in bibliotheken en scholen. Er waren uiteindelijk drie geïnteresseerden die telefonisch een bod uitbrachten. De man of vrouw die het boek heeft bemachtigd, wil anoniem blijven.

Het is niet de eerste keer dat deze zeldzame eerste uitgave van het eerste Harry Potter-deel is geveild. In 2017 bracht een veiling van het boek in de Verenigde Staten bijna 68.000 euro op.

Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste deel van de zevendelige populaire Harry Potter-serie van de Britse auteur Rowling.