Het was nooit expliciet de bedoeling van Alex Klaasen om met zijn shows een lans te breken voor emancipatie, maar bij het spelen van zijn laatste voorstelling Showponies merkte hij dat dat wel gebeurde.

"Vorig jaar zag ik vaak jonge jongens in de zaal zitten", vertelt de 43-jarige cabaretier, die sketches over onder anderen een transgender Sneeuwwitje en een zeemeermin in Showponies verwerkte, in Winq.

"Zo van een jaar of vijftien à zestien. Samen met hun moeder. Ik zie dan dat die jongen beseft dat hij homo is. En ik zie dat zijn moeder dat ook weet, maar dat ze het er samen nog niet over gehad hebben. Dan voel ik gewoon hoe fijn het voor hen is om daar samen in die zaal dat gevoel met elkaar te delen. Dat is zo ontroerend."

Klaasen, die vanaf september gaat toeren met Showponies 2, hoopt dat die jongens na de voorstelling met hun moeder praten. "Ik kreeg ook een mail van een jongen die met zijn hele familie was komen kijken en diezelfde avond nog uit de kast is gekomen. Dat vind ik waanzinnig."