Schrijver George R.R. Martin laat zich niet beïnvloeden door de meningen van zijn fans bij het schrijven van het vervolg op de Game of Thrones-boeken, zegt hij in een interview met Entertainment Weekly.

De heftige reacties op de gebeurtenissen in het laatste seizoen van de serie Game of Thrones waren deels geïnspireerd op de boekenreeks van Martin. De auteur vindt dat dit geen afbreuk doet aan zijn plannen voor de laatste twee delen, The Winds of Winter en A Dream of Spring.

Wel geeft de schrijver toe dat hij door de reacties van fans op het laatste seizoen in de verleiding kwam om zijn plannen te veranderen, om zo de afloop origineel te houden.

Martin vindt dat internet het echter steeds lastiger maakt om de uitkomsten van verhaallijnen geheim te houden. "Ik geef kleine hints in mijn verhalen over hoe het verhaal in elkaar steekt. Voor het internet kwam hier maar een klein deel van de mensen achter, maar nu wordt het met de rest van de lezers gedeeld zodra het kleine deel doorheeft hoe het verhaal gaat lopen."

Afloop van tv-serie heeft geen invloed op einde van boekenreeks

De schrijver zegt expres geen sites van fans te lezen: "Ik wil de boeken schrijven die ik al die tijd voor ogen had. Als ze uitkomen, kunnen mensen ze leuk vinden of niet."

Ook de afloop van de tv-serie heeft geen invloed op het einde van Martins boeken. "Het is wel raar dat de serie mijn boeken inhaalde", zegt hij. "Ik heb mijn ideeën over de afloop gedeeld, maar de producenten hebben niet alles gebruikt. Het is meer alsof er twee werelden naast elkaar bestaan. Ik moet en zal doorgaan met de versie die ik wilde schrijven."