Het Smithsonian National Museum of American History is geïnteresseerd in een aantal tekeningen, gemaakt door minderjarige immigranten gedurende hun tijd in een Amerikaans detentiecentrum.

"Het museum heeft als opdracht de complexe en ingewikkelde geschiedenis van de Verenigde Staten te documenteren zoals deze zich ontwikkelt", laat een woordvoerder van het museum aan CNN weten.

De tekeningen tonen poppetjes met sombere gezichten in kooien en zijn gemaakt door drie kinderen van tien en elf jaar, die recent werden vrijgelaten uit de hechtenis van de Amerikaanse douane- en grensbewakingsinstantie.

Enkele Amerikaanse kindergeneeskundigen hebben de tekeningen onder de aandacht gebracht, in de hoop dat ze nauw samen kunnen werken met de Amerikaanse instanties en hen kunnen adviseren hoe ze met kinderen om moeten gaan.

Curator ziet reportage van nieuwszender

CNN maakte vorige week een reportage over de actie van de kindergeneeskundigen, waarop een curator van het Smithsonian-museum bij de nieuwszender informeerde naar de tekeningen.

Amerika scheidt sinds kort kinderen van illegale immigranten uit Mexico van hun ouders, in een poging mensen af te schrikken om op onwettelijke wijze het land binnen te komen.

Volgens de Verenigde Naties (VN) is dit een serieuze inbreuk op de rechten van het kind. Daarnaast valt de regeling niet te verenigen met de mensenrechten.