Het Van Gogh Museum kan geen uitsluitsel geven over de man afgebeeld in een portret geschilderd door Vincent van Gogh en heeft het daarom hernoemd. Eerst werd aangenomen dat het om een zelfportret gaat, maar later werd getwijfeld of wellicht toch zijn broer op het schilderij te zien is.

In 2011 werd er na een onderzoek van uitgegaan dat broer Theo is afgebeeld op het schilderij, maar dat durft het Van Gogh Museum nu toch niet voor waarheid aan te nemen. Specialisten zeggen na een nieuw onderzoek dat het niet vast valt te stellen wie van de twee broers geportretteerd is.

Vanaf heden zal het schilderij daarom gepresenteerd worden met de titel Zelfportret of Portret van Theo van Gogh, meldt NOS. Het werk werd in 1887 geschilderd in Parijs. Op het portret is een man met een strohoed te zien en in hetzelfde jaar werd een vergelijkbaar portret gemaakt van een man met een vilten hoed.

Omdat Theo meer bekendstond om zijn nette kledingstijl werd ervan uitgegaan dat hij de vilten hoed draagt en Vincent de hoed van stro. In eerder onderzoek werd gedacht dat de schilder de rollen voor de grap had omgedraaid. Meer recent werd er, gebaseerd op uiterlijke kenmerken, toch weer van uitgegaan dat de man met de strohoed Vincent is. Het museum heeft nu besloten beide opties als mogelijkheden te zien.