Ellie Lust schrijft een boek over haar tijd bij de politie. Het heet Verhalen uit het blauwe boekje en verschijnt in november.

Lust vertelt in het boek verhalen uit de ruim dertig jaar dat ze bij de politie werkte en haalt herinneringen op aan het ontstaan van Roze in Blauw, het politienetwerk dat opkomt voor lhbt'ers.

"Ik vertel over het mooie, het lastige, het verdrietige, het spannende en het aangrijpende van het politiewerk", reageert Lust. "Zoals het was, voor mij en de dierbare collega's met wie ik dat werk heb gedaan."

De 52-jarige Lust maakte vorig jaar in september bekend dat ze na ruim dertig jaar afscheid nam van de politie. Naar eigen zeggen werd ze door de leiding gedwongen een keuze te maken tussen haar werk als agent en haar televisiecarrière.

Voor AVROTROS maakte Lust onder meer de documentaire Ellie aan de verkeerde kant, waarvoor ze in gesprek ging met slachtoffers en mensen sprak die zich schuldig hebben gemaakt aan homodiscriminatie en -geweld. De documentaire is vanaf eind volgende maand te zien.