E.L. James, bekend door haar populaire Vijftig tinten-boekenreeks (Fifty Shades in de oorspronkelijke uitgave), zegt zich gegeneerd te voelen als ze hoort dat mannen haar boeken lezen, vertelt ze woensdag aan Trouw.

James legt uit dat sommige lezeressen haar bedanken, omdat de fantasieseks in haar boeken ook educatief blijkt te zijn voor hun echtgenoten. "Maar ik schrijf voor vrouwen, ik hou met mannelijke lezers totaal geen rekening", vertelt de 56-jarige auteur. "Als ik hoor dat mannen mijn boeken lezen, voel ik me gegeneerd. Ik weet niet waarom, misschien moet ik eens naar een therapeut om dat uit te zoeken."

De schrijver beschouwt zichzelf als een feminist. "Zeker, oh God yes. Feminisme is op dit moment erg belangrijk voor me. Ik schrijf over sterke vrouwen", stelt ze. "Ik denk dat alle vrouwen sterk zijn, dát is mijn vertrekpunt."

James verkocht wereldwijd ruim honderd miljoen boeken van haar Vijftig tinten-trilogie. Over dat succes verbaast ze zich nog steeds. "Er zijn honderdduizenden boeken met seks erin", zegt de schrijver. "Ik snap nog altijd niet waarom mensen zó heftig reageerden op Vijftig tinten grijs en waarom dat zo'n gekte werd."