De Griffeljury heeft woensdagmiddag twaalf kinderboeken bekroond met de Zilveren Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van dit jaar. Onder de winnaars zit onder meer Droomopa van Dolf Verroen (90), de oudste kinderboekenschrijver van Nederland.

Naast de oudste schrijver mag ook de jongste kinderboekenschrijver zich tot de winnaars rekenen. Gideon Samson kreeg tien jaar geleden op zijn 25-jarige leeftijd voor het eerst de Zilveren Griffel. Ook zijn meest recente boek Zeb werd bekroond met de prijs.

Daarnaast hebben acht boeken een Zilveren Penseel ontvangen, de prijs voor beste Nederlandse illustraties. Dit maakt het CPNB bekend.

Onder de winnaars zijn verder De wolf, de eend en de muis van Mac Barnett, Die eland is van mij van Oliver Jeffers, De blauwe vleugels van Jef Aerts, Zeb van Gideon Samson, Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert, Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen van Susin Nielsen, Het mysterie van niks en oneindig veel snot van Jan Paul Schutten, De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam, Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak en Zo kreeg Midas ezelsoren van Maria van Donkelaar.

Op 1 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal de winnaar van de Gouden Griffel bekendgemaakt. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en het belangrijkst in de Nederlandse jeugdliteratuur. Vorig jaar ging de prijs naar Lampje van Annet Schaap.