De jaarlijkse Ketikoti-lezing gaat dit jaar niet door omdat er onrust is ontstaan rondom Sandew Hira, die de lezing op 29 juni zou houden. Hira zou volgens de Surinaamse website Waterkant banden onderhouden met de Surinaamse president Desi Bouterse.

Dat meldt het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), de organisator van de lezing.

Urwin Vyent, directeur van het NiNsee, reageerde enkele dagen geleden op de onrust op de Surinaamse radiozender Radio Tamara. Hij verdedigde de keuze voor Hira door te stellen dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen het dekoloniale werk van Hira en diens politieke betrokkenheid in Suriname.

In een persbericht laat het NiNsee echter weten dat de lezing dit jaar niet doorgaat. Het besluit daartoe zou in goed overleg met het Scheepvaartmuseum zijn gebeurd, waar de lezing zou plaatsvinden.

"Het NiNsee heeft de ambitie om met eenieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken. Nu de uitvoering van deze ambitie echter heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders van het spreken van Sandew Hira, kan het NiNsee niet anders dan een pas op de plaats te maken", is te lezen in het persbericht.

Hira is reageert fel op afgeblazen lezing

Hira reageert fel over het afblazen van de Ketikoti-lezing. Volgens hem is het instituut enorm onder druk gezet door extremisten die het niet eens zijn met zijn verhaal. Hij vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet wordt gerespecteerd, zo schrijft hij in een verklaring.

De Ketikoti-lezing vindt jaarlijks plaats voorafgaand aan Ketikoti. Op deze dag, 1 juli, worden de slachtoffers van de slavernij herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863 gevierd.