Acteurs Ramsey Nasr en Hannah Hoekstra zijn dit jaar genomineerd voor de jaarlijkse Toneelprijzen. Dat maakt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

De VSCD Toneelprijzen bestaan uit de Theo d'Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol en uit de Louis d'Or voor de beste mannelijke hoofdrol. Daarnaast zijn er de Colombina en de Arlecchino, voor respectievelijk de beste vrouwelijke en mannelijke bijrol. De prijzen worden als de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandse toneelwereld gezien.

Voor de Theo d'Or gingen nominaties naar Hanne Arendzen (Van de koele meren des doods), Kristien de Proors (All Inclusive), Astrid van Eck (Het temmen van de feeks) en Hoekstra (People, Places & Things). De Louis d'Or van 2019 gaat tussen Nasr (Een klein leven) en Joris Smit (De wereld volgens John).

Joy Delima (Onze straat), Rosa van Leeuwen (Wie is er bang voor Virginia Woolf?) en Ariane Schluter (People, Places & Things) maken dit jaar allemaal kans op de Colombina. Mark Kraan (Cinema), Phi Nguyen (Alles van waarde) en Bram Suijker (We zijn hier) zijn genomineerd voor de Arlecchino.

De Toneelprijzen worden jaarlijks bepaald door een jury met vaklieden zoals dramaturgen, programmeurs en journalisten. Vorig jaar won Bruno Vanden Broecke de Louis d'Or voor zijn rol in Para. Karina Holla werd bekroond met de Theo d'Or voor ROMP.