Raoul Heertje zegt dat hij jaren geleden door onder anderen Theo Maassen aan de kant is gezet bij het door hem opgerichte Comedytrain.

Heertje was in 1990 samen met zijn broer de oprichter van het comedygezelschap, dat zijn thuisbasis heeft in theater Toomler. In 2006 droeg hij het artistiek leiderschap over aan Jan Jaap van der Wal.

"Dat ging een paar jaar goed, maar daarna werd het een ongelooflijke puinhoop", vertelt Heertje in de nieuwste aflevering van PepTalk, de podcast van cabaretier Pepijn Schoneveld.

Op een gegeven moment kregen Heertje en zijn broer volgens de stand-upcomedian de vraag om zich toch weer bezig te houden met de organisatie. "Toen hebben wij gezegd dat we daar geen zin in hadden", aldus Heertje, die wel toezegde een adviserende rol te zullen spelen.

'Theo Maassen begon mij persoonlijk aan te vallen'

Daarna ging het volgens Heertje mis. Op een vergadering, waar hij niet bij was, werd volgens hem door een groep comedians besloten dat hij en zijn broer zich nergens meer mee mochten bemoeien. "Theo Maassen was de woordvoerder van die groep en hij begon mij persoonlijk aan te vallen", aldus Heertje.

Hij kreeg van Maassen te horen dat anderen hem "negatief en intimiderend" vonden en daarom niet meer met hem wilden werken. "Ik wist dat hij aan het liegen was", aldus Heertje, die nog steeds niet zegt te snappen wat er nou precies aan de hand was.

"Ik begrijp wel dat ik intimiderend kan overkomen, maar da's iets heel anders dan dat je met een aantal achterbakse figuren iemand uit je groep schopt. Voor je iemand uit je leven schopt, moet hij zich echt wel hebben misdragen. En mijn broer en ik hebben ons niet misdragen."

'Ik ben door die figuren weggepest'

Met HP/De Tijd sprak Heertje in 2015 al over zijn vertrek bij het comedygezelschap, maar toen noemde hij geen namen.

"Uiteindelijk heb ik gezegd: ik ga het niet doen, maar ik wil wel helpen", zei hij destijds over het verzoek dat hij kreeg om zich weer bezig te houden met de organisatie. "En toen hebben een paar mensen gemeend zich op zo'n manier te gedragen, zo grievend jegens mij ... Ik ben echt door die figuren weggepest."