Het boek De witte kamer, van Samantha Stroombergen, is verkozen tot de beste Nederlandstalige thriller. Stroombergen krijgt hiervoor de BookSpot Gouden Strop 2019 uitgereikt.

De schrijfster nam de prijs woensdag in ontvangst tijdens een uitzending van 5 Uur Live op RTL 4. Ze krijgt daarnaast een bedrag van 20.000 euro.

"Stroombergen schrijft met lef. Het actuele thema en de levendige personages zorgen voor een diepere laag in het boek. Alle hoofdpersonen zijn hun onschuld verloren door gebeurtenissen in het verleden. Hoe dit hun levens, denkwijze en handelen beïnvloedt, maakt Stroombergen heel invoelbaar", schrijft de jury in haar rapport.

"De witte kamer is strak, maar dwingend opgebouwd naar een krachtige ontknoping. Er staan prachtige zinnen in die je graag zou overschrijven in een notitieboekje, om ze voor altijd bij je te houden."

Erik Betten kreeg voor zijn boek Quarantaine de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut. Hij ontving daarom de BookSpot Schaduwprijs.