Pierre Bokma heeft de Johan Kaart Prijs 2019 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn rollen in de theatervoorstellingen #niksteverbergen van theatercollectief De Verleiders en Een man een man, maakt de jury bekend.

De 63-jarige acteur mag de prijs, een beeld van Johan Kaart vervaardigd door kunstenaar Pieter de Monchy, op 1 juli in het Amsterdamse DeLaMar Theater in ontvangst nemen.

Volgens het rapport van de jury, waarin onder anderen André van Duin zit, is Bokma een acteur wiens "enorme vakmanschap, toewijding en talent een brug slaan tussen het nog altijd wat hoogdrempelige repertoiretoneel en het wat lichtere theatergenre".

Ook noemt het juryrapport hem een acteur "die het kijkgenot van zijn publiek altijd vooropstelt en zich steeds weer voor de volle 100 procent inzet om het beste uit zichzelf en zijn rollen te halen".

De Johan Kaart Prijs is een initiatief van theatermaker en acteur John Lanting en impresario Jacques Senf. Johan Kaart (1897-1976) was een blijspelacteur die gedurende zijn lange carrière rollen in blijspelen, kluchten en musicals speelde.

Eerder ging de prijs onder anderen naar Simone Kleinsma, Huub Stapel, André van Duin, Tjitske Reidinga, Tineke Schouten, Plien & Bianca en Alex Klaasen.