Arjen Fortuin, bekend van zijn dagelijkse tv-columns voor het NRC, gaat een biografie maken over dichter Gerrit Kouwenaar. Uitgeverij Querido maakt woensdag bekend dat het werk in 2023 moet verschijnen, ter gelegenheid van Kouwenaars honderdste geboortedag.

Fortuin noemt het "een grote eer" om het boek te schrijven over Kouwenaar. "Een dichter die mij al jaren zeer na aan het hart ligt. Met zijn verlangen om na de oorlog een nieuwe poëzie te scheppen, heeft hij de literatuur blijvend veranderd. In de loop van zijn leven heeft hij talloze lezers een nieuwe blik op de wereld gegeven - ik dompel mij met liefde onder in zijn levensverhaal."

Kouwenaar bracht zijn eerste dichtbundel Vroege voorjaarsdag uit in 1941. Daarnaast publiceerde hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in verschillende illegale bladen, waarvoor hij in de gevangenis belandde. Later sloot hij zich aan bij de Vijftigers, een dichtersgroep waar ook Hugo Claus deel van uit maakte. In de jaren negentig werd zijn poëzie persoonlijker en werd hij populairder bij een groot publiek.

In totaal schreef Kouwenaar 25 dichtbundels en vijf romans. Hij ontving daar onder meer de P.C. Hooftprijs (1970), de Prijs der Nederlandse Letteren (1989) en de VSB-poëzieprijs voor. De dichter overleed in 2014 op 91-jarige leeftijd.