De 29-jarige Lorenzo Viotti wordt de nieuwe chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij volgt daarmee Marc Albrecht op, die halverwege 2020 vertrekt. Dat meldt De Nationale Opera op hun website.

De Zwitsers-Franse Viotti is internationaal veelgevraagd. In 2017 werd hij benoemd tot beste nieuwkomer bij de International Opera Awards. De laatste jaren dirigeerde hij onder meer bij het Gewandhaus Orchester, de Müncher Philharmoniker en de Opéra national de Paris. Daarnaast is hij sinds dit seizoen ook chef-dirigent bij het Gulbenkian Orkest in Lissabon. Of hij die taak zal combineren met de positie in Amsterdam, is nog niet bekend.

Viotti gaat in 2021 van start bij De Nationale Opera, met Verdi's Otello en Puccini's Tosca. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest begint hij al in september 2020 als chef-dirigent 'designate'. Hij zal dan twee concertprogramma's leiden en betrokken zijn bij nieuwe beslissingen.

De jonge dirigent werkte nog niet eerder samen met De Nationale Opera, maar stond in 2018 wel al voor het NPO. Dat ging toen om een 'invalklus'.

Het contract voor Viotti ligt vast voor drie jaar. Per jaar zal hij twee à drie opera's en zes concertweken leiden, wat neerkomt op zo'n zes maanden werk per jaar.