De nieuwsdienst Reuters is maandag tweemaal in de prijzen gevallen bij de Pulitzers, de prestigieuze Amerikaanse prijs op het gebied van journalistiek, muziek en literatuur.

De prijs werd toegekend aan twee Reuters-journalisten. Zij deden voor het persbureau verslag van mensenrechtenschendingen in de Rohingya-crisis.

Het duo Mwa Lone en Kyaw Soe Oo kreeg in september 2018 zeven jaar cel opgelegd, omdat ze geheime overheidsdocumenten in handen hadden. Het hoger beroep dat zij hadden aangetekend, werd afgewezen.

In de categorie nieuwsfotografie vielen elf Reuters-fotografen in de prijzen, die foto's hebben gemaakt van migranten die de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten wilden passeren.

Aretha Franklin, die vorig jaar augustus overleed, won postuum een prijs voor haar muziek. De Respect-zangeres kreeg van het Pulitzer-comité een oeuvreprijs. Het is de eerste keer dat een vrouw deze prijs ontvangt.

Vorig jaar Pulitzer naar Kendrick Lamar

De Pulitzer Prize is een prestigieuze Amerikaanse prijs in diverse categorieën op het gebied van journalistiek en literatuur. Die wordt al sinds 1917 uitgereikt. Joseph Pulitzer, een Amerikaanse krantenmagnaat, stelde de prijs in.

The New York Times en The New Yorker hebben vorig jaar de Pulitzer Prize ontvangen. De krant en het tijdschrift kregen de prijs vanwege de artikelen die zij publiceerden over de van seksueel misbruik- en intimidatie beschuldigde filmbaas Harvey Weinstein.

In de categorie Muziek won Kendrick Lamar, de eerste niet-klassieke artiest die een Pulitzer Prize heeft gekregen in deze categorie. De artiest werd maandag met de prijs bekroond voor zijn album DAMN.