Het satirische sketchprogramma Jiskefet, dat van 1990 tot 2005 op de Nederlandse televisie te zien was, krijgt een aantal vermeldingen in de Dikke Van Dale. Het gaat onder meer om het woord 'lullo', de term die enorm populair is geworden dankzij de drie corpsbalpersonages uit dat programma.

Ook de term 'Juffrouw Jannie', een vast personage uit de Jiskefet-reeks Debiteuren Crediteuren, wordt in de Van Dale opgenomen, als synoniem voor het stereotype koffiejuffrouw dat de meeste grote bedrijven hebben.

Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekendgemaakt in het Radio 5-programma Volgspot. "Veel uitdrukkingen uit Jiskefet zijn zogenoemde generatiewoorden", legt hij uit. "Ze worden voornamelijk gebruikt door mensen tussen de 40 en de 55 jaar, die toentertijd heel bewust naar de serie keken."

"Maar tegelijkertijd zijn termen als 'Goeiesmorgens' en 'Goedemorgen deze morgen' wel op een heel dwingende manier aan onze Nederlandse taal toegevoegd. En ze worden, ook na vijftien jaar, nog steeds veelvuldig gebruikt."

Jiskefet enorm populair in jaren negentig

De serie Jiskefet werd bedacht en uitgevoerd door Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch en was in de jaren negentig mateloos populair.

Sommige onderdelen, zoals De Lullo's (over drie arrogante corpsballen) en Debiteuren Crediteuren (over de besognes van drie kantoorsukkels), gingen een heel eigen leven leiden. Juffrouw Jannie was een vaste bijrol in die laatste serie; het iconische personage werd vertolkt door actrice Annet Malherbe.

Den Boon voegde recent ook een aantal uitdrukkingen van onder anderen Herman Finkers, Paul van Vliet en Paul Haenen toe aan het grote woordenboek der Nederlandse taal.