De personages in politieke thrillerserie Morten, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Anna Levander, mochten niet op bestaande politici lijken.

"We wilden dat ze zo ver mogelijk weg zouden blijven van de werkelijkheid; van echte politici en van echte partijen. Dat er niet ineens een politicus met gebleekt haar zou opduiken. We hebben bewust gekozen voor originaliteit. Wij vinden dat fictie meer aanspreekt dan het naspelen van de werkelijkheid. Tegelijkertijd moest het wel hedendaags zijn; politiek van nu", zegt Dominique van der Heyde in een interview in de Volkskrant.

Van der Heyde vormt samen met haar ex-vrouw Annet de Jong het pseudoniem Anna Levander. Samen schreven ze drie boeken over de ambitieuze politicus Morten Mathijsen en diens machtsstrijd in de Nederlandse politiek.

Jean van der Velde bewerkte de boeken tot een serie die vanaf 7 april te zien is op NPO3.

Bekijk hier de trailer van Morten
61
Bekijk hier de trailer van Morten

'Het is zonde om weg te gooien'

Hoewel de twee vrouwen geen liefdesrelatie meer met elkaar hebben, sluiten ze een vervolg op de Morten-trilogie niet uit: "We spelen met de gedachte. We gaan inmiddels weer zo goed met elkaar om dat het zou kunnen", aldus De Jong.

"Misschien gaan we door met Morten, ik zou het project heel graag in leven houden. Het is iets van ons samen. Daarom is het zo bijzonder. Het is zonde om het allemaal weg te gooien. Toch?"