Bram van der Vlugt kan met pensioen, maar de acteur blijft liever acteren. "Ik wil erbij horen, het lijkt me ontzettend lullig om uitgerangeerd te raken", zegt hij tegen het AD.

Daarom staat Van der Vlugt vanaf zaterdag weer op de planken met het nieuwe stuk Vogel, dat speciaal voor hem en zijn aanstaande 85e verjaardag is geschreven.

"Ik had al eerder met Thijs (Prein, red.) gespeeld. Ik vind hem een goed en gedreven acteur, vol goede ideeën. Hij had een plan voor een toneelstuk dat geïnspireerd was op het leven van zijn grootvader, die - heel erg in het kort - een schizofrene poppenspeler was", vertelt Van der Vlugt.

"Dat avontuur wilde ik wel aangaan, want ik hou ervan om iets nieuws te doen. Ik wil dat het moeilijk is."

'Dat zijn bucketlistzaken'

De acteur, die in talloze films, series en toneelstukken heeft gespeeld, vindt het belangrijk dat hij deelneemt aan nieuwe projecten. Het reciteren van teksten voor klassieke rollen ziet hij niet als uitdaging.

"Men vraagt wel eens: moet je niet eens King Lear spelen? Nou, volgens mij ben ik daar niet geschikt voor en dat is ook al duizenden keren gedaan door anderen. Ik heb echt heel vaak gekozen voor dingen die ik nog niet eerder had gedaan. Ik stond drie jaar op de Parade, dat had ik nog nooit gedaan. Ik speelde een openluchtvoorstelling in een steengroeve in Winterswijk, in de stromende regen. Dat zijn bucketlistzaken, hoor."

De voorstelling Vogel is tot en met 28 mei te zien.