Het Children's Museum of Indianapolis heeft drie voorwerpen van Michael Jackson verwijderd uit de collectie. Het museum deed dit als reactie op de ophef rond Leaving Neverland, de documentaire waarin twee mannen beweren als kind te zijn misbruikt door het popicoon.

Kinderen kunnen in het museum niet langer een hoed, witte handschoen en gesigneerde poster aanschouwen.

"Als het grootste kindermuseum van de wereld moeten we gevoelig omgaan met ons publiek", stelt de zegsvrouw. "Uit voorzorg en als reactie op de controverse rond de HBO-documentaire Leaving Neverland, waarin beschuldigingen van kindermisbruik voorkomen, hebben we de objecten verwijderd terwijl we ons ondertussen verder buigen over de situatie."

De 'King of Pop' is nog niet volledig verbannen uit het museum. In een replica van de kamer van de Amerikaanse jongen Ryan White is Jackson nog wel te zien. White kwam eind jaren tachtig in het nieuws, nadat een school hem had geweigerd omdat hij aids had.

De zanger was in 1990 op de begrafenis van de op achttienjarige leeftijd overleden jongen en droeg daarnaast het nummer Gone Too Soon aan hem op. In overleg met de nabestaanden van Ryan, die hiv opliep via een bloedinfuus en vervolgens aids kreeg, is besloten de foto's en vermeldingen van Jackson in Ryans verhaal te behouden vanwege Jacksons belangrijke rol hierin.

Ook andere museums haalden voorwerpen uit collectie

Het is niet de eerste keer sinds het verschijnen van de documentaire dat er voorwerpen van Jackson zijn verwijderd. Het Britse National Football Museum haalde een standbeeld van de zanger uit de collectie. In Denemarken werd een wassen beeld van de 'King of Pop' weggehaald uit een winkelcentrum.

Sinds het verschijnen van Leaving Neverland besloten daarnaast meerdere radiostations de muziek van Jackson niet meer te draaien. In Canada en Nieuw-Zeeland deden verschillende zenders zijn hits in de ban. In Nederland zijn de platen niet meer te horen bij de regionale omroep NH.