Victor Reinier hoopt met het toneelstuk Een goed mens een eerbetoon te kunnen brengen aan Flip Broekman, de schrijver van het stuk die tijdens de repetitieperiode plotseling overleed.

"Flip was er heel nauw bij betrokken. We waren nog volop bezig met repeteren: hier een zinnetje erbij, daar een zinnetje eraf", vertelt Reinier, die donderdagavond in de première van het stuk speelt, aan NU.nl.

"Toen hij er plotseling niet meer was, stond de wereld even op z'n kop. Dan moet je weer opkrabbelen. We beseften meteen: dit is zijn laatste stuk. Dat moeten we zo mooi mogelijk spelen voor zijn familie en vrienden en proberen er een eerbetoon van te maken, zonder dat het pathetisch wordt."

Na het overlijden van Broekman kreeg de productie nog een klap te verwerken: Reiniers tegenspeler Aart Staartjes trok zich om gezondheidsredenen terug. "Ik had daar alle begrip voor, maar er ging wel een man weg met wie ik was begonnen aan het stuk", aldus Reinier.

In de 81-jarige Jules Croiset werd al snel een vervanger gevonden. "Hij is zo'n waanzinnig toneelkanon", vindt Reinier. "Ik leer veel van hem. Zo zei hij laatst dat ik te veel gaf. Toen dacht ik: eigenlijk hoef ik minder hard te werken om beter resultaat te krijgen."

Een goed mens gaat over levenslessen en terugkijken op je eigen leven. Croiset vertolkt een psychiater die bijna met pensioen gaat en het personage van Reinier als laatste patiënt in zijn wachtkamer aantreft.

Reinier over zijn eigen personage: "Deze jongen weet veel meer van hem (de psychiater, red.) dan hij zou kunnen weten", aldus de acteur, die aan de hand van het thema van het stuk ook ging terugkijken op zijn eigen leven. "Ik ben 55 en ik kijk met veel plezier terug. Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering, maar die ligt in de toekomst."