Tommy Wieringa vertrok in 2016 bij zijn vaste uitgever De Bezige Bij en staat daar nog steeds achter. Volgens de schrijver moest hij een daad stellen tegen Dyab Abou Jahjah.

"Ik ben godsloyaal aan De Bij, maar bij dat boek voor Robbert (Ammerlaan, uitgever Hollands Diep waar Wieringa tijdelijk onderdak vond, red.) moest er daar een steen door de ruiten. Nu is dat anders", zegt Wieringa in een interview met Vrij Nederland.

De belangrijkste oorzaak was destijds onvrede van Wieringa en vele andere collega-schrijvers over de publicatie van een boek van de omstreden Dyab Abou Jahjah door de uitgeverij.

Wieringa noemde het gedachtegoed van Abou Jahjah antisemitisch en schreef daar een essay over, maar De Bezige Bij weigerde om het stuk op haar website te plaatsen. Daaropvolgend besloot Wieringa dat zijn boek De dood van Murat Idrissi bij Hollands Diep zou uitkomen.

Schrijver begint eigen uitgeverij

Wieringa, die inmiddels is teruggekeerd bij De Bezige Bij waar ook zijn laatste roman De Heilige Rita verscheen, werkt voor zijn recentste boek echter weer met een nieuwe uitgever.

Het biografische boek Dit is mijn moeder wordt namelijk uitgegeven door Wieringa zelf, met goedkeuring van De Bezige Bij. "Ze fronsten een wenkbrauw, maar gunnen me deze vrijheid."