Alexander Pechtold gaat een commissie leiden die onderzoekt of cultureel erfgoed wel voldoende beschermd is. De aanleiding hiervoor is de ophef die ontstond nadat prinses Christina twaalf oude tekeningen had laten veilen.

In januari liet prinses Christina twaalf oude tekeningen, waaronder een tekening van Rubens, en dertien kavels met antiek veilen. De collectie was goed voor 10 miljoen euro.

De verkoop leidde tot boze reacties uit de kunstwereld en vele Kamervragen. De ophef is een aanleiding om te onderzoeken of dit soort cultureel erfgoed in particulier bezit wel voldoende is beschermd, bevestigt een woordvoerder van de minister in gesprek met NRC.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. In de wet staat dat voorwerpen en verzamelingen die waardevol zijn voor de geschiedenis, wetenschap of kunst beschermd moeten worden.

Nederland is terughoudend met aanwijzen kunstschatten

Volgens Van Engelshoven is Nederland terughoudend met het aanwijzen van kunstschatten die moeten worden beschermd. Het gevolg hiervan is dat deze voorwerpen naar het buitenland verdwijnen.

De instelling van de commissie getuigt volgens Pechtold van openheid. "Het kabinet is tot nu toe terughoudend met plaatsing van particulier bezit op de erfgoedlijst", zegt de oud-D66-leider.